Köpekler 18-20. aydan itibaren artık yavru olmaktan çıkıp ergenlik çağına, sonrasında da erişkin köpek olma yoluna girerler. Nasıl insanların ergenlik çağını zor dönem olarak adlandırıyorsak, ayni şekilde köpekler için de bu dönemi çılgınlaşma eğilimi olup kontrol dışına çıkabilecekleri bir dönem olarak nitelendirebiliriz. Temel eğitimini yavruyken almış dahi olsa rutininin, alışılmışın dışında sanki önceki yerleşmiş davranışlarını hiç yapmamışçasına bu yeni sergilediği tavır şok edici olabilir. Bu yaş dönemindeki bazı köpeklerde çok belirgin bir değişim gözlemlenmese de, bazılarında daha fark edilir şekilde davranış değişkenliği görülebilir. Şüphesiz yavruyken temel eğitim almış köpeklerin, bu dönemi atlatması çok daha kolay olacaktır.
Tabii ki erişkin köpek de eğitilir. Yine sabır, tutarlılık ve tekrarla yeni davranış şekli kazandırılabilir; bazı alışkanlıklar törpülenebilir ve istenilen doğrultusunda yönlendirilebilir. Burada da köpek eğitimimiz yine şiddet ve fiziksel ceza kullanılmadan gerçekleştirilecektir. Hiç kuşkusuz, köpek yavruyken ilgisini çekmek ve yönlendirmek daha kolaydır. Ancak 18. haftadan sonra minik yavrumuzun ilgi odağı çok daha çeşitlenecek, başka bir köpekle oynamak, farklı kokular tecrübe etmek onun için son derece cazip olacaktır. Buradaki temel husus; öngörümüzü kapsamlı tutarak sabırla çalışmaktır.
Kuşkusuz her zaman takdir ettiğimiz üzere barınaktan yetişkin bir köpek edindiyseniz, geçmişinde yaşadıkları, varsa travmaları ve daha öncesinde geliştirmiş olduğu tutum ve davranış şekilleri hakkında fazla bilginiz olmayabilir. Ya da köpeğiniz, minik yavruyken farklı nedenlerden dolayı bir temel eğitim programına katılamamış; geleneksel yaklaşımlar doğrultusunda “ köpek ancak 6 aylık olduktan sonra eğitilebilir ” düşüncesiyle beklemiş veya ancak bazı problemler ortaya çıktıktan sonra eğitim görmesinin gerekliliğinin farkına varmış olabilirsiniz. Bu durumda söylenilecek tek bir söz var; “ zararın neresinden dönebilirseniz kardır.” O yüzden bir an önce eğitime başlamalı!
|